Monday, August 11, 2008

Ulf Karl Olov Nilsson (UKON): Synopsis

Ulf Karl Olov Nilssonia (UKON) on sanottu Ruotsin hauskimmaksi nykyrunoilijaksi – mutta hänen on nähty kirjoittavan myös niin Gunnar Ekelöfin ”Suuren Ein” metafyysisessä kuin 1960-luvun konkretismin kokeellisessa perinteessä. Vuonna 2007 ilmestynyt Synopsis, joka oli August-palkintoehdokas ja sai Göteborgin kaupungin suuren kulttuuripalkinnon, piirtää nykyolemassaolon kuvaa, joka on yhtä aikaa hätkähdyttävän tuttu ja itsestäänselvän outo ja pelottava. ”Sinusta tuntuu että mikään ei ole hyvin, mutta kaikki tulee menemään vielä huonommin.”

UKON on syntynyt vuonna 1965 Uumajassa, asuu Göteborgissa, toimii sekä runoilijana että psykologina ja kuuluu aikakauslehtien Glänta, OEI ja Psykoanalytisk Tid/Skrift toimituksiin. Hänen tuotantoaan on aiemmin käännetty englanniksi, espanjaksi, islanniksi, norjaksi, puolaksi, ranskaksi, saksaksi, serbokroaatiksi ja tanskaksi. Synopsis on hänen yhdeksäs runoteoksensa. Sen ovat suomentaneet runoilijat Leevi Lehto ja Miia Toivio.

UKON esiintyy Runokuun / Helsingin Juhlaviikkojen Huvilateltan Elävien runoilijoiden illassa tiistaina 19.8. klo 19-22 (Tokoinranta, Hakaniemi, Helsinki).

Synopsis, 15,24 x 22,86 cm, 96 sivua, ISBN 978-952-215-044-8, ulkoasu Make Copies, hinta 15,48 + postikulut.

Esikatselu

Tilaa