Friday, August 17, 2012

Heikki Niska: Balladi kuultavasta pojasta


Kalajoella syntyneen ja Tampereella asuvan Heikki Niskan neljästoista kirja, kuudes aikuisten runokirja on Kalevalasta ja muusta kansan- ja uskonnollisesta perinteestä ponnistava luonnonläheinen, punaisenmusta balladi, teemoinaan muun muassa henkinen ja fyysinen väkivalta, rakkaudettomuus ja lasten kaltoin kohtelu. Keskeishahmoksi kasvaa Kullervo, joka tässä on pikemmin sitkeä selviytyjä kuin traaginen tuhoutuja. Niska kirjoittaa väkevää vapaata mittaa, jossa aina välillä helähtää laulelmallisia sävyjä.

Niska on julkaissut myös lyhytproosaa sekä lasten- ja murrerunoja. Keskipohjanmaan murteella kirjoitettu Ulijasta väkiä (Sammakko 2003) oli huomattava arvostelu- ja myyntimenestys. Ntamo julkaisee lähiaikoina uusintapainoksena Niskan vuonna 1995 salanimella Petri Karhusalo julkaiseman kokoelman Miesten häät, joka on tärkeä avaus homoseksuaalisuuden suoraan käsittelyyn lyriikan kielellä.

"Balladi kuultavasta pojasta henkii Niskalle ominaista hellän-leikkisää hartautta.” (Liisa Enwald)

”Tämä on runoa eikä totta.” Jouni Tossavainen Niskan kokoelmasta Ulijasta väkiä (Sammakko 2003, Kiiltomato.net)

Emon itku

Poikani, verestä humalassa
tyynny, tyynny!
Kauhea on kylä jäljiltäsi,
neidot siemenestä raskaat.
Mehiläinen, turhaan lennät
Luojan saliin, ei ole voidetta
emon suruun.
Seitsemän purtta kiitää
ryöppyämissäni vesissä.


Balladi kuultavasta pojasta: 140x200 mm, 78 sivua, ISBN 978-952-215-194-0. Kannen kuva: Risto Mobergin sokeriakvatinta vuodelta 2007. Paperikantinen.


Ovh EUR 14,30
Osta verkosta (EUR 11,40 sis. toimituskulut Suomeen, kirjantamo.net)