Wednesday, September 7, 2011

Markus Leikola: Juoksen kierrän saaren


Massamurhaaja ja äärioikeistolainen poliittinen aktivisti Anders Behring Breivik tappoi 77 ihmistä Norjassa 22.7.2011. Tiedonhalumme, halumme ymmärtää, rakentaa selitys ei tunne loppua eikä äärtä, vaan on kyltymätön. Tiedotusvälineet ovat kaivaneet terroristin ja psykopaatin taustoista kaiken mahdollisen esiin ja jäljittäneet hänen elämänsä askeleet. Mutta selvyyttä siihen, mitä ihmisen mielessä liikkuu, ei vain tule. Norjan suojelupoliisikin tyytyy toteamaan, että hän on ”läpeensä paha”. Toisen ihmisen nahkoihin ei toinen pääse.

Runoelma Juoksen kierrän saaren alkaa siitä, mihin faktat päättyvät. Laulu yhden ihmisen pään sisästä, yksi laulu siitä, mitä tälle meidän elämällemme pitäisi tehdä. Kauhea ja kaunis, tosi ja epätosi.

Mikä on se puhe, joka jää, kun vihapuheesta otetaan pois viha?

Markus Leikola on helsinkiläinen konsultti, kuvataiteilija ja kirjalija. Hän on kirjoittanut mm. valtion tiedonjulkistamispalkinnon saaneen teoksen Ja vapaus koitti sekä yhdessä Saara Soisalon kanssa merkkien elämää tutkivan Nokkasiili (ntamo 2010).

Juoksen kierrän saaren: 140x200 mm, 48 sivua ISBN 978-952-215-164-3, sarjan ulkoasu Marko von Konow, kannen kuva Markus Leikola: Dry Island

Ovh EUR 8,80

Osta verkosta (EUR 7,00 sis. toimituskulut Suomeen, kirjantamo.net)