Thursday, June 7, 2012

Markus Leikola: Pieni eläinkirja. Osa 2. Tämänhetkiset eläimet

Jos eläin olisi runo, mikä runo se olisi? Tämä kirja jatkaa eläinkirjojen perinnettä ja esittelee noin sata maapallolla tällä hetkellä elävästä yhdeksästä miljoonasta eläinlajista, joista suurinta osaa ei edes tunneta. Kuten luontokin on monimuotoinen, rakentuu Pieni eläinkirjakin biodiversiteetin periaatteelle – evoluutio yksikirjaimisista runoista proosakatkelmiin, iskelmätekstien geneettistä muuntelua ja sanakoodisekvenssejä unohtamatta tuo lukijan näkösälle koko joukon ihmeellistä luontoa syntymässä, kuolemassa ja siinä välissä syömässä, poistamassa kuona-aineita ja onnellisimmillaan jatkamassa sukua. Ja koska meillä on kohdistaa eläinkuntaan vain ihmisen katse, pomppaa tuo katse peilin tavoin takaisin, kun Leikola kehottaa viime kädessä meitä kädellisiä: ecce homo. 

Markus Leikola on helsinkiläinen konsultti, kuvataiteilija ja kirjailija. Hän on kirjoittanut mm. valtion tiedonjulkistamispalkinnon saaneen teoksen Ja vapaus koitti sekä yhdessä Saara Soisalon kanssa merkkien elämää tutkivan Nokkasiili (ntamo 2010). Vuonna 2011 ntamo julkaisi hänen Norjan massamurhaa sivuavan runoelmansa Juoksen kierrän saaren.

Pieni eläinkirja: 140x200 mm, 182 s., ISBN 978-952-215-188-9, kannen kuva Markus Leikola: "zornado-4". Facebook: www.facebook.com/pienielainkirja

Ovh EUR 18,90

Osta verkosta (EUR 15,10  sis. toimituskulut Suomeen, kirjantamo.net)