Wednesday, January 9, 2008

Rita Dahl: Elämää Lagoksessa

Elämää Lagoksessa on Rita Dahlin kolmas kokoelma, joka jatkaa runoilijan Aforismien ajassa (poEsia 2007) aloittamaa yhteiskunta- ja kulttuurikriittisen kollaasin ja kierrätyksen linjaa. Se on kirja abstraktista ja konkreettisesta todellisuudesta globalisoituvassa maailmassa: elämä Lagoksessa muistuttaa elämää absurdissa länsimaisessa kaupungissa. Yhteistä on vauhti, jolla rahaa tehdään, elämää eletään ja jonnekin edetään. Kerrostalossa etsitään äänen oikeaa klangia, mutta myös kuvataiteet ja elokuva ovat materiaalia kaupungin runotyöläiselle. Lyyrisemmän ikkunan toisenlaiseen maailmaan avaavat arjen pienet esineet, jotka turhan usein unohdetaan, kuten harava.

Harava

Pelästyksestä tai hämmästyksestä pystyyn kohonneet hiukset.
Kahteen eri ajosuuntaan opastava liikennemerkki.
Keittiössä törröttävät veitset.
Harja, jolla hiusten itsepäisyys viimeistään ojennetaan.
Patterin juomut, joista lämpö leviää kylmään huoneeseen.
Pajusta punottujen korien reunat.
Ränsistyneen mopin joka suuntaan harottavat langat.
Hallitut säröt sinisessä tapetissa.
Hallitsemattomat säröt mielen juovuissa.
Epäsopuinen komppi takin laskoksissa.
Alaspäin viettävä vuori, ylöspäin menevä liukumäki.
Moneen suuntaan haaroittuva idea, aina uudestaan muotoa hakemassa.
Vieretysten rauhassa lepäävien kynien terät.
Paperi, joka on revitty vihassa suikaleiksi.

Rita Dahl (s. 1971) on kirjailija ja toimittaja, joka on julkaissut kaksi runokokoelmaa, matkakirjan Tuhansien portaiden lumo (Avain 2007) ja toimittanut keskiaasialaisten ja kansainvälisten kirjailijoiden sensuurikokemuksia ja kaunokirjallisuutta sisältävän kirjan Kyltymätön uuni - naiskirjailijat ja sensuuri (Like 2007).

Elämää Lagoksessa: 19x19 cm, 103 s, “, ISBN 978-952-215-022-6. Ulkoasun suunnittelu Aleksi Salokannel, taitto ja kansi Make Copies, kannen kuva Sarah Awan. Hinta EUR 12,81 + postimaksut.

Esikatselu

Tilaa