Thursday, March 29, 2012

Harry Forsblom: Lasitalo


Amerikanjuutalaisen Saul Bellowin romaanissa Herzog (suom. 1965 Pentti Saarikoski) kuvattiin historian professori Moses Herzogin kiinteän subjektin hajoamista ja hänen epäonnistunutta rakkauselämäänsä. Moses alkaa kirjoitella viestejä ystäville ja vihamiehille, entiselle vaimolleen, rakastajattarille, yleisönosastoihin, valtiomiehille kuten Nehrulle ja Eisenhowerille, Nietzschelle, vainajille –vähän kuten nykyihmiset sähköposteja, blogikirjoituksia ja päivityksiä.

Harry Forsblomin (s. 1943) kuudennen romaanin päähenkilö on edustavan suuren ja symbolisen suomalaisen lehtitalon kulttuuritoimittaja Samuel Herzog. Lehtitalo on metafora, jonka toinen jäsen on Suomi ja sen historia sekä globalisoituva ja digitalisoituva maailma trendeineen.

Lasitalossa kiinteän subjektin hajoaminen tapahtuu kielessä ja varoittamatta siirtyilevässä ajassa ja viitekehyksissä. Samalla on kysymys Suomen, kulttuurin ja päähenkilön historian transsendenssista, läpäisemisestä tavalla joka on ja ei ole realistinen – käänteis- ja sijaishistoriasta. Tyylilaji on postmoderni ironia, joka sekä koko ajan luo uusia konteksteja että ottaa etäisyyttä niihin – kehitellen ja läpäisten myös Samuel Herzogin omien tunteiden historiaa.

Harry Forsblomin edellinen teos on Verhojen takaa tulee kirjoitus, runoja, ntamo 2011.

Lasitalo: 140x200, 344 s., ISBN 978-952-215-179-7, ulkoasu Make Copies, kannen kuva Pekka Sakki, paperikantinen.

Ovh  EUR 31,50

Osta verkosta (EUR 25,20 sis. toimituskulut Suomeen, kirjantamo.net)