”Samoin kuin valta, laki ja järjestys kohtelevat vähemmistöjä, ne kohtelevat lapsia ja nuoria. Molempia suvaitaan, kun on pakko. Ja myös lapsilla ja nuorilla on sananvapaus – mutta aikuiset pitävät huolen, ettei heidän äänensä kauaksi kanna.”
Kirjailija, kulttuurineuvos ja vaeltava kulkurimustalainen Veijo Baltzar puolustaa voimakkaan poleemisessa teoksessaan länsimaisten teknokratioiden polkemia vähemmistöjä ja nuoria. Henkistä kriisiä potevan Euroopan on hänen mielestään kohdattava sokea pisteensä suhteensa vähemmistökulttuureihin ja eriarvoistavaan kasvatukseen. Lääkkeeksi Baltzar tarjoaa uudenlaista kokemuspohjaiseen kulttuurienväliseen vuorovaikutukseen perustuvaa kasvatusta ja filosofiaa.
Teos on syntynyt osana Baltzarin ideoimaa ja vetämää, Opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedeyksikön rahoittamaa ”Baltzar-KKI-HUMAK” -projektia, jonka pohjana on kulttuurienvälisen kokemuspohjaisen kasvatuksen käsite ja jonka ohjausryhmään ovat Baltzarin ohella kuuluneet entinen pääministeri Paavo Lipponen, kansanedustaja Pekka Haavisto, nuorisoasiainneuvos Olli Saarela, professori Juha Sihvola, professori Sami Pihlström, koulutusjohtaja Katariina Soanjärvi (HUMAK) ja teatterinjohtaja Reima Jokinen.
"(...) Vaihtoehdoksi hahmottuu vähemmistöjen, marginaalien ja syrjäytyneiden uusi monikulttuurinen Eurooppa – visio, jonka voi hylätä utooppisena, mutta joka saa outoa todentuntua, jos pysähtyy ajattelemaan sitä, miten monin tavoin juuri marginaali-asemat, radikaali individualismi ja verkostoluonteiset alakulttuurit leimaavat suurinta osaa aikamme dynaamisesta kulttuurista." -- Leevi Lehto
Kokemuspohjainen filosofia: 152 x 228 mm, 160 s., ISBN 978-952-215-170-4, kansi Aino Sederholm, taitto Make Copies, paperikantinen.
Ovh EUR 29,50
Osta verkosta (EUR 15,60 sis. toimituskulut Suomeen, kirjantamo.net)